Žáci se seznámili s umělou inteligencí

Ve čtvrtek 15. února se žáci osmých ročníků zúčastnili workshopů s názvem Seznamte se s AI a Kreativní dílna s AI, které u nás ve škole lektoroval pan Ondřej Hrách ze společnosti Aignos.

První workshop s názvem Seznamte se s AI probíhal třetí vyučovací hodinu, kde se žáci dozvěděli, co je to umělá inteligence (AI), jak umělá inteligence pracuje, jaká jsou pozitiva i negativa jejího využívání a jaké nástroje a aplikace jsou volně dostupné nebo dostupné s registrací uživatele.

Druhý workshop s názvem Kreativní dílna s AI byl rozdělen do dvou částí. V první části si žáci vyzkoušeli nástroje generativní umělé inteligence zaměřené na generování textu, grafiky a hudby. V druhé části vytvářeli žáci svůj projekt, kde všem pomáhala právě umělá inteligence. Žáci si vybrali téma, formu a cíl projektu, své rozhodnutí obhájili před spolužáky a vytvořili práce, které měly nápad a byly opravdu na úžasné úrovni.

V odpoledních hodinách byl workshop Seznamte se s AI připravený i pro pedagogický sbor. Učitelé se s umělou inteligencí seznámili a aktivně si vyzkoušeli nástroje generativní umělé inteligence, které mohou využít nejen u přípravy na výuku. Všem účastníkům patří velké díky za úžasnou práci, velký zájem o téma a aktivní spolupráci.

Lucie Potěšilová, uč. informatiky